Heading hidden

Vahvista esimiestaitojasi – nyt myös verkossa!

//www.mercuria.fi/wp-content/uploads/2021/05/LAT02.jpg

Syksyn aloitusryhmien haku avautuu huhtikuussa.

Seuraava verkkototeutuksen aloitus on 25.8.2021
Seuraava päivätoteutuksen aloitus on 12.10.2021
Tervetuloa mukaan!
Tutkinnon ePerusteet
Lue lisää tutkinnon muodostumisesta ePerusteissa

Lähiesimiestyön ammattitutkinto -koulutuksen sisältö

Lähiesimiestyön ammattitutkinto on laajuudeltaan 150 osaamispistettä ja se antaa kelpoisuuden jatko-opintoihin esimerkiksi yliopistoissa. Opinnot kestävät noin vuoden. Lähiesimiestyön ammattitutkinto muodostuu seuraavista tutkinnon osista:

Pakollinen tutkinnon osa (70 osp):

 • Lähiesimiehenä toimiminen

Valitse näistä kaksi valinnaista tutkinnonosaa (80 osp):

 • Asiakassuhteiden hoito
 • Toiminnan kannattavuus
 • Henkilöstötyö
 • Kehittämissuunnitelma
 • Tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Kenelle koulutus sopii?

Lähiesimiestyön ammattitutkinto sopii esimiestyössä aloittaville ja myös pidempään esimiehenä toimineille, jotka haluavat kehittyä esimiestehtävissä.

Koulutus on kohdennettu päivittäisjohtamisen tehtävissä erilaisissa toimintaympäristöissä toimiville, kuten esimerkiksi:

 • Työryhmän vetäjille
 • Tiimi- tai osastovastaaville
 • Palveluyksikön lähiesimiehille

Tutkinnon suorittaminen edellyttää esimiestehtävää, jossa ammattitaito voidaan osoittaa.

Miten koulutus järjestetään?

Lähiesimiestyön ammattitutkinto järjestetään oppisopimuskoulutuksena, joka sisältää sekä lähiopetusta että itsenäistä opiskelua verkko-oppimisympäristössä. Opit ja syvennät osaamistasi pääosin omien työtehtäviesi kautta.

Ennen koulutuksen käynnistymistä suunnittelemme sinulle henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS), jossa mm. määritellään kehittymistarpeesi ja millä työtehtävillä näytät osaamisesi. HOKS-ohjaajamme sparraa sinua koko koulutusprosessin ajan tutkinnon suorittamisessa. Työpaikallasi sinulla on työpaikkaohjaaja.

Valmennuksessa käytettävät menetelmät

Valmennusmenetelmiemme avulla varmistamme, että jokaisen lähiopetuskerran jälkeen saat arkeesi uusia asioita, jotka helpottavat esimiestyötäsi.

 • ThomasHPA-vuorovaikutusanalyysi ja sen hyödyntäminen esimiestyössäsi
 • Tietoiskut, case-harjoitukset, workshopit ja erilaiset osallistavat menetelmät koulutuspäivän aikana
 • Käytännön työhön sovellettavat tehtävät
 • eKampus ja ohjauskeskustelut
//www.mercuria.fi/wp-content/uploads/2021/05/LAT01.jpg

Esimiestyö on ihmisten johtamista

Lähiesimiestyön ammattitutkinnon valmentajalla, Katri Martikalla, on vankka kokemus kaupan alalta ja esimiesten kouluttamisesta. Katrin mielestä esimiestyössä tärkeintä on ihmisten ymmärtäminen ja vuorovaikutus: "Esimiestyössä korostuu tänä päivänä erilaisten ihmisten hyväksyminen ja ymmärtäminen ja sitä kautta ihmisten johtaminen. Asioita on helpompaa johtaa, koska ne ovat johdonmukaisia. Ihmisten kanssa työskennellessä mukaan astuu inhimillisyys. Tämä tuo esimiestyöhön haasteita, mutta on samalla työn suola. Uuden ajan esimiestyö on ihmisten välisten suhteiden kehittämistä ja merkityksellisen vuorovaikutuksen lisäämistä".

Uuden sukupolven haastaessa perinteisen, auktoriteettin perustuvan johtamisen toimintatapoja yksilöllinen ihmisjohtaminen ja työntekijöiden motivointi korostuvat.

Lähiesimiestyön ammattitutkinnossa kehität vuorovaikutustaitojasi ja opit tuntemaan itsesi sekä tunnistamaan vahvuutesi – ja täten ymmärtämään paremmin myös muita ihmisiä. Lähiesimiestyön ammattitutkinto tarjoaa sinulle loistavat valmiudet niin esimiestyöhön kuin kokonaisvaltaisesti tulevaisuuden työelämään.

Lue lisää Katri Martikan ajatuksia tulevaisuuden esimiestyöstä

 

Lisätietoja koulutuksesta antaa

Minttu Kilpinen

Minttu Kilpinen

koulutuspäällikkö

040 733 7493

Saija Pitkänen

Saija Pitkänen

koulutusasiantuntija

050 346 6202

Tietoa ammattitutkinnosta

Ammattitutkintojen avulla kehität ammattityöntekijältä edellytettävää ammattitaitoa ja saat virallisen todistuksen osaamisestasi. Jos olet työskennellyt alalla vähintään kolme vuotta tai olet hankkinut osaamista muuten, ammattitutkinto on sinulle sopiva koulutusmuoto. Voit hakeutua suorittamaan ammattitutkintoa ilman ammatillista perustutkintoa.

Ammattitutkinnon suorittamiseen liittyy valmistavaa koulutusta, jonka avulla hankit tutkinnossa tarvittavaa ammattitaitoa. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa otetaan huomioon aiempi osaamisesi. Tämän suunnitelman mukaisesti määräytyy opiskeluaikasi, joka on keskimäärin 1,5 vuotta.

Ammattitutkinnossa edellytettävä osaaminen osoitetaan aidoissa työelämän tilanteissa, siksi alan työpaikka on edellytys ammattitutkinnon suorittamiselle. Opiskelu tapahtuu oman työn ohella. Jos sinulla on jo riittävä ammattitaito, voit suorittaa ammattitutkinnon tai sen osan osallistumatta valmistavaan koulutukseen.

Ammattitutkinto suoritetaan oppisopimuksella. Keskustele työnantajasi kanssa tästä mahdollisuudesta.