Heading hidden

Liiketoiminnan perustutkinnosta valmistut ammattitaitoiseksi merkonomiksi

//www.mercuria.fi/wp-content/uploads/2021/06/MicrosoftTeams-image-32.jpg
Katso merkonomiopintojen esittelyvideo tästä

Oppivelvollisuus laajenee

Oppivelvollisuus laajenee 1.8.2021 alkaen, ja sen myötä toisen asteen opinnoista tulee maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille.

Oppivelvollisuuden laajeneminen koskee nuoria, jotka päättävät peruskouluopintonsa vuonna 2021 tai sen jälkeen. Muutokset tulevat voimaan ikäluokka kerrallaan. Ensimmäinen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluva ikäluokka on vuonna 2021 peruskouluopintonsa päättävät opiskelijat. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta, tai kun toisen asteen tutkinto on suoritettu (kela.fi).

Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi, 180 osaamispistettä

Opinnot sisältävät

Opintojen aikana hankitaan osaamista erilaisten projektien, ryhmätöiden ja työelämäjaksojen avulla. Osaamisesi näytät aidoissa työtehtävissä.

Opiskelijat valitsevat ensimmäisen vuoden keväällä itselleen Osaajapolun, joka ohjaa opiskelijaa itseään kiinnostavalle urapolulle. Meillä voi valita

 • Myyntiosaajan
 • Markkinointi- ja henkilöstöosaajan
 • Taloushallinto-osaajan tai
 • Yrittäjäosaajan polun.

 

Näille osaajapoluille on valittu opintoja, jotka tukevat suuntautumista opiskelijan valitsemalle urapolulle. Opiskelija voi valita myös ns. oman Osaajapolun, jolloin hän valitsee vapaasti itselleen sopivia opintoja ja tutkinnonosia.

Jokainen opiskelijamme voi lähteä ulkomaille opiskelemaan tai töihin. Arvostamme kansainvälisyyttä ja uskomme, että jokaisen nykynuoren kannattaa lähteä ulkomaille hakemaan oppia ja kokemusta kansainvälisestä bisnesmaailmasta.

Meiltä voi lähteä kansainvälisille opintomatkoille, erilaisiin hankkeisiin, opiskelemaan tai töihin ulkomaille. Suosituin kansainvälistymisen muoto on vuodesta toiseen ollut työelämäjakson suorittaminen ulkomailla, jossa voi suorittaa halutessaan jopa kokonaisia tutkinnonosia. Vuosittain meiltä lähtee n. 40–50 opiskelijaa työelämäjaksolle ulkomaille. Suosituimpia kohteita ovat:

 • Espanja
 • Malta
 • Hollanti
 • Ruotsi
 • Saksa

 

Tutkintoon kuuluvat työelämäjaksot mahdollistavat työllistymisen jo opintojen aikana. Meillä tekeminen on keskiössä, ja opiskelijana pääset vaikuttamaan tutkinnon sisältöön valitsemalla itsellesi mieluisimmat tutkinnonosat ja tavan oppia. Meillä opiskelija on ykkönen!

 

Opinnot mahdollistavat

Liiketoiminnan perustutkinto antaa hyvät valmiudet työllistymiseen liike-elämän monipuolisiin tehtäviin tai jatko-opintoihin. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Lisätietoja merkonomiopintojen sisällöstä:
Liiketoiminnan perustutkinnon perusteet (ePerusteet)

Opintososiaaliset edut

Kaksoistutkinto - opiskelu merkonomiksi ja ylioppilaaksi yhdellä kertaa

 

Kaksoistutkinto on erinomainen vaihtoehto sinulle, joka haluat liiketoiminnan perustutkinnon lisäksi kirjoittaa ylioppilaaksi. Mercurian mallissa lukiokurssit nivoutuvat ketterästi yhteen ammattiopintojesi kanssa, sillä saat valmennusta ylioppilastutkintoon yhtenä tai kahtena päivänä viikossa, ja muun ajan opiskelet liiketoiminnan opintoja. Kaikki opetus tarjotaan Mercuria-talossa, jolloin sinun ei tarvitse lähteä muualle opiskelemaan lukiokursseja.

Lukioaineet Mercuriassa

Lukiovalmennuksessa opiskelet vain niitä aineita, jotka olet päättänyt kirjoittaa ylioppilaskokeessa. Tarjoamme valmennusta äidinkielessä, A-englannissa, B-ruotsissa, lyhyessä matematiikassa, terveystiedossa ja yhteiskuntaopissa.

Suositusten mukaan kirjoitettavia aineita tulisi olla viisi. Halutessasi voit vaihtaa matematiikan ja/tai B-ruotsin joihinkin toisiin aineisiin, joita löytyy Vantaan aikuislukion tarjonnasta. Mercurialaisena voit opiskella Vantaan aikuislukiossa maksutta.

Kaksoistutkinto-opiskelijalla ei ole koeviikkoja, vaan kokeita järjestetään tasaisesti lukuvuoden aikana.

Paikalliset tutkinnon osat - erikoistu liiketoiminnan perustutkinnon opinnoissa

Mercuriassa voit erikoistua Liiketoiminnan perustutkinnon opinnoissa. Olemme kehittäneet työelämän tarpeisiin yhteistyössä eri alojen yritysten kanssa paikallisia tutkinnon osia, joiden avulla voit erikoistua ja perehtyä asiantuntijaksi valitsemallesi alalle.

Muotikaupan, pieneläinalan ja teknisen alan merkonomin osaamista tarvitaan ja niille on paljon kysyntää työmarkkinoilla. Paikalliset tutkinnon osat on mahdollista suorittaa 2. ja 3. opiskeluvuotena sekä niihin kuuluvat työelämäjaksot.

Verkkokauppa, 15 osp

Kiinnostaisiko sinua oman verkkokaupan pyörittäminen?

Verkkokauppa -tutkinnon osa on Mercurian oma, paikallinen tutkinnon osa, ja kurssin ydin kietoutuu käytännönläheisellä tavalla liiketoimintasuunnitelman pohjalta tapahtuvan kuvitteellisen verkkokaupan

 • suunnitteluun
 • rakentamiseen
 • avaamiseen ja
 • toiminnan pyörittämiseen.

Kurssilla pohditaan omaan verkkokauppaan liittyvän brändin ja imagon merkitystä, jotta ne osataan määritellä juuri omalle verkkoliiketoiminnalle sopiviksi. Kurssilla käydään läpi digitaalisen monikanavaista asiakaskohtaamista niin, että hallitset ne keinot, joiden avulla verkkokauppa löydetään ja se kykenee palvelemaan asiakkaitaan onnistuneesti verkossa.

Kurssilla käsitellään myös verkkokaupankäynnissä käytettäviä maksu- ja toimitustapoja. Myös logistiikka on tärkeä osa verkkokaupankäyntiä ja vaatii sekä ymmärrystä että osaamista. Tietoturvallisuus ja siihen liittyvän lainsäädännön perusteet ovat jokaiselle verkkokauppiaalle ehdottoman tärkeitä perusasioita.

Suunnittelutyön edetessä ja teoriapohjan karttuessa jokaiselle avataan oma verkkokauppa modernilla Vilkas Now -verkkokauppa-alustalla, näin voidaan simuloida ja harjoitella käytännössä verkkokaupankäynnin eri osa-alueisiin kuuluvia toimintoja kuten sivuston rakenteen, yleisilmeen ja sisällön suunnittelua sekä tilausten käsittelyä.

//www.mercuria.fi/wp-content/uploads/2021/06/verkkokauppa.jpg

Muotikaupan tuote- ja trendituntemus, 15 osp

Oletko kiinnostunut muodista ja haluaisit työskennellä muodin alalla tulevaisuudessa?

Tämän kurssin myötä pystyt toimimaan asiantuntijana muotikaupassa ja tiedät, miten asiakkaita palvellaan hyvin.

Olemme kehittäneet yhteistyössä Bestseller Finlandin kanssa muotikauppaan ja vaatealaan suuntautuvan tutkinnon osan, jonka avulla opit

 • palvelemaan asiakkaita muotikaupassa
 • suunnittelemaan asiakkaan ulkoasun tyylin
 • neuvomaan asiakkaita tuotehuollossa
 • tuntemaan pukeutumisetiketin
 • tuntemaan eri brändien ja ketjujen toiminnan
 • ymmärtämään trendit ja niiden muodostumisen
 • ymmärtämään muotialaan liittyvän vastuullisen ja eettisen toiminnan

Kurssilla suunnittelet mm. eri henkilöille heille sopivan vaatetuksen ja pohdit omaa tyyliäsi vaatetuksen perusteella.

Intensiivijakson jälkeen, suoritat työelämäjakson esim. Bestseller Finlandin toimipisteissä (Jack&Jones, Only, Vero Moda, Name it, Selected) tai jonkun muun toimijan myymälöissä.

Voit myös vaihtoehtoisesti valita työelämäjaksopaikaksesi toimistotyön Bestsellerin toimistolla Leppävaarassa.

Pieneläinalan asiakaspalvelija, 15 osp

Kiinnostaisiko työ lemmikkieläinten parissa?

Tämän kurssin myötä opit palvelemaan asiakkaita, ohjaamaan heitä lemmikkien hoidossa ja valitsemaan oikeanlaiset tuotteet lemmikkien hoitoa varten.

Mercuria on kehittänyt yhteistyössä Musti ja Mirri -eläintarvikeliikkeen kanssa tutkinnon osan, jonka avulla opit

 • tunnistamaan yleisimmät pieneläinlajit sekä rodut
 • suunnittelemaan eläimelle lainmukaisen, turvallisen, virikkeellisen ja ominaisuuksiltaan sopivan elinympäristön
 • tuntemaan ruokinnan ja suunnittelemaan sen erityispiirteet
 • toimimaan eläinten kanssa ja tietämään ne hoitotoimenpiteet, joita eläin tarvitsee voidakseen hyvin
 • tuntemaan alan eettiset kysymykset

Kurssilla opetellaan eri eläinten hoitoa ja tutustutaan erilaisiin tarvikkeisiin ja leluihin, joita eläin tarvitsee.

Intensiivijakson aikana Mercurian tiloihin voit tuoda oman lemmikkisi, jonka kanssa harjoitella.

Jakson aikana tutustutaan myös muidenkin eläinlajien, kuten kilpikonnien, lintujen ja kanien hoitoon.

Kurssiin kuuluvan työelämäjakson voit suorittaa Musti ja Mirri -eläintarvikekaupan myymälöissä, eläinkaupassa tai eläinlääkärin vastaanotossa.

Katso esittelyvideo tästä
Erikoistu pieneläinalan asiakaspalvelijana MERCURIAssa.

Tekninen myyjä, 15 osp

Haluaisitko työskennellä teknisen alan asiantuntijana esimerkiksi autotarvikkeiden tai varaosien myyjänä tai apuna eri laitteiden huolto- ja ylläpitotehtävissä?

Teknisen alan merkonomina opit myös palvelemaan asiakkaita asiantuntevasti ja osaat neuvoa heitä oikeiden tuotteiden tai huoltojen valinnassa.

Olemme kehittäneet yhdessä teknisen kaupan alan yhteistyökumppaneiden kanssa tutkinnon osan, johon kuuluu liiketoiminnan opintojen lisäksi Työkoneen tekniikkaan tutustuminen osana Autotekniikan osaamisalaa.

Opiskelukohteita ovat raskaat ajoneuvot, työkoneet sekä näihin liittyvät komponentit, laitteistot, ohjeet ja huoltovälineet.

Opinnoissasi tutustut mm.

 • alan tarvittavaan sanastoon
 • työkoneen kokonaisrakenteeseen ja järjestelmiin
 • komponenttien tunnistamiseen
 • varaosakirjan tuntemiseen
 • polttomoottorien ja sähköjärjestelmien toimintatapoihin

Kurssiin kuuluvan työelämäjakson voit suorittaa monessa eri teknisen alan yrityksen työtehtävissä.

Voit esimerkiksi toimia autokaupan myynnin ja huollon tukena, työskennellä varaosaliikkeissä tai eri koneiden ja laitteiden huoltopisteissä.

Tarjoamme mahdollisuuden työskennellä myös yhteistyökumppaneiden toimipisteissä.