14.10.2021

Väyläopinnot ovat loistava vaihtoehto hakeuduttaessa korkeakouluopintoihin

Emmi Pitkänen ja Mirka Mäkelä opiskelevat Mercuriassa liiketoiminnan perustutkintoa ja tähtäävät tutkinnon suoritettuaan ammattikorkeakouluun. He suorittavat ammattikorkean väyläopintoja osana omia opintojaan, ja kertovat tässä haastattelussa, miten väyläopinnot ovat tähän asti sujuneet. 

 

Miksi haitte väyläopintoihin?

Mirka: Hain väyläopintoihin, koska tiesin jo Mercuriaan hakiessa, että haluan ammattikorkeakouluun ja oikeustradenomin suuntautumislinjalle. Laurean Hyvinkään kampuksella tarjotaan juuri tätä vaihtoehtoa ja vieläpä projektimuotoista opiskelua.

Emmi: Tiesin, että haluan jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, joten tuntui luontevalta valita väyläopinnot. Sain sopivasti lisää haastetta merkonomin opintoihin. Teen väyläopintoja Laurean Tikkurilan kampuksella, missä opiskellaan myös projektimuotoisesti. Ensin luennot ja sitten käytännössä tehdään.

 

Mitä kursseja suoritatte parhaillaan Laureassa?

Emmi: Mulla on valittuna liiketoimintaosaamisen sekä projektinhallinnan ja viestinnän kurssi.

Mirka: Mulla on meneillään yrittäjyysprojekti InnoVillassa, joka on ensisijaisesti ideahautomo ja ponnahduslauta yrityksen perustamiseen. InnoVilla tekee yhteistyötä YLY-hankkeen kanssa ja täten myös lähiseudun lukioiden, kuten Hyvinkään ja Riihimäen lukion kanssa. Uusia yhteistyökumppaneita tullee jatkossa lisää.

 

Miltä on tuntunut opiskella yhdessä muiden korkeakouluopiskelijoiden kanssa?

Mirka: Hyvin antoisaa. Todella paljon pääsee peilaamaan omaa ja toisten toimintatapaa. Pääsee kokeilemaan, millaista on rakentaa ammatillisia suhteita toisten opiskelijoiden kanssa. Toisilla opiskelijoilla on enemmän kokemusta työelämästä ja yliopisto-opinnoista ja vaikkapa suoraan lukiosta tulleilla vähemmän kokemusta. Nuoremmat opiskelijat saattavat olla tosi hyviä ideoimaan, kun taas toiset tuovat osaamista työelämästä.

Emmi: On ollut tosi innostavaa ja sellainen hyvä henki koko ajan. Heti alkuun oli paljon ryhmäytymistä ja orientoitumista opintoihin, jotta kaikki varmasti pääsivät tutuiksi toistensa kanssa. Tiimiytymisen jälkeen oli helppo ryhtyä projektiopintoihin muiden opiskelijoiden kanssa.

 

Millaisia vinkkejä teillä on väylää suunnitteleville Mercurian opiskelijoille?

Mirka: Mä haluaisin sanoa, että oman oppimistyylin tunnistaminen ja löytäminen on tärkeää. Valitse väyläopinnoissa se kampus, missä tarjotaan sinua kiinnostavia ja sinun oppimistyyliäsi tukevia opintoja. Toisaalta haluaisin sanoa, että ei tarvitse olla valmis ja että kaikkea saa opetella pikkuhiljaa. Vinkkinä myös verkostoituminen. Väyläopintojen aikana voit verkostoitua muiden opiskelijoiden kanssa ja tutustua niihin asiakkaisiin, joille teette projekteja. Se saattaa myöhemmin tuoda työmahdollisuuksia.

Emmi: Vähän samanlaisia kokemuksia. Liiketalouden opinnot ammattikorkeassa ovat tosi laajat ja sä voit työskennellä todella laajasti monilla eri aloilla. Kannattaa rohkeasti mennä mukaan ja tutustua muihin opiskelijoihin, sillä kaikki ovat samalla viivalla aloittamassa opintoja. On myös tärkeää, että on opiskelukavereita keihin nojata opintojen varrella.

Mirka: Haluaisin myös kehua väyläopintoja. Yleisesti ehkä ajatellaan, että ammattikorkeakouluun voi päästä vain yhteishaun kautta, mutta on muitakin mahdollisuuksia, kuten nämä väyläopinnot ja polkuopinnot. Väylä on ihan loistava ja hauskempi tapa hakea ammattikorkeakouluun! Pääset jo pienellä ensipuraisulla kokeilemaan mitä ammattikorkeakouluopinnot ovat, ennen kuin erillishaussa haet tutkinto-opiskelijaksi. Tämä hyödyttää myös ammattikorkeita, koska he ovat jo väyläopinnoissa nähneet, millaisen opiskelijan saavat ja onko hänellä motivaatiota suorittaa opintoja.

 

Onko väyläopintoja varten pitänyt ottaa iso oppimisloikka?

Emmi: Väyläopinnoissa ei ole ollut vaativia haasteita ja merkonomin opinnoista on saanut hyvän pohjan väyläopintoja varten. Laureassa on hyvät ohjaajat koko ajan tukemassa opinnoissa. Usein on sanottu, että me ollaan ensimmäisen vuoden opiskelijoita ja vaatimustaso ei ole niin kova kuin myöhemmin opinnoissa. Rauhassa saa päästä sisään korkeakouluopiskeluun.

Mirka: Ihan hyvin Emmi kiteytti kyllä. Jos päätyy suorittamaan väyläopintoja projektiopintoina, on paljon opiskelijasta itsestään kiinni, millaiseen tehtävään projektitiimissä pääsee. Kukin voi valita sellaisen ryhmäroolin, jonka kokee omakseen. Jos projektin alkaessa saa itselleen epäsopivan roolin, silloin voisi tuntua, että pitää ottaa itselle iso harppaus.

 

Miten kaivatte itsenne motivaatiokuopasta, jos sellainen sattuu kohdalle?

Emmi: Palautan mieleen sen tavoitteen ja pidän sen kirkkaana mielessä. Kannattaa myös pitää tauko ja hakea voimaa ja energiaa muista asioista, jotka tekevät sulle hyvää. Vaikka liikunnasta. Ja palata sitten tauon jälkeen opintoihin.  Myös se auttaa, että on hyvät ohjaajat sun tukena. Ennen kuin painaa paniikkinappulaa, soita tai laita omalle ohjaajalle viesti. Jos jää yksin miettimään asiaa, niin helposti siitä tulee liian iso.

Mirka: Joo toi oli tosi hyvä kommentti! toi vastapainoa. Jos vaikka matikka tökkii, tee välillä jotain missä sä olet tosi hyvä. Ne onnistumisen kokemukset muistuttavat siitä, miten taitava olet ja tuo motivaatiota jatkaa. Ihan jokaiselle haluaisin antaa sen taidon, että osaisi pyytää apua. Työelämässä huudellaan koko ajan sen yhteisöllisyyden perään, niin se kannattaisi muistaa myös opinnoissa.

 

Mistä asioista olette ylpeitä itsessänne?

Mirka: Organisointi ja priorisointi. Asiat on ylhäällä kolmessa eri kalenterissa. Mulla on todella hyvä itseilmaisutaito, koska käytän sitä paljon. Mä annan itselleni kiitosta myös siitä, että mä olen hirveen rohkea. En osaa jännittää uusia ihmisiä tai uusia tilanteita. Olen myös hyvä kohtaamaan ihmisiä ja olen kiinnostunut heistä.

Emmi: Voin varmasti sanoa olevani hyvä itseohjautuvuudessa. Osaan tehdä opiskeluun ja elämään liittyviä valintoja. Kykenen aikatauluttamaan opinnot, priorisoimaan asioita ja sitten mulle ei jää rästiin tehtäviä. vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä.

 

Missä näette itsenne tulevaisuudessa?

Mirka: Itse olen alanvaihtaja ja mulla on taustalla sekä sosiaali- ja terveysalan että rakennusalan koulutus ja työelämäkokemusta. Ennen ajattelin, että nämä alat on taputeltu. Ajattelin esimerkiksi, että yrittäjyys ei ole mun juttu, mutta nyt olen kuitenkin Laureassa tekemisissä yrittäjyyden kanssa ja innostunut siitä. Olen saanut ihan todella paljon ideoita siitä, miten voisin tulevaisuudessa yhdistää oikeustradenomin opinnot, yrittäjyyden ja aikaisemmat koulutusalani. Näen itseni asiantuntija- ja johtotehtävissä.

Emmi: Väyläopinnot on vahvistaneet uskoa omaan itseen ja siihen että olen kykeneväinen korkeakouluun. Työskentelen parhaillaan tiimipäällikkönä Polygon Finland Oy:ssä ja työnantaja on suhtautunut todella myönteisesti opintoihini. Väyläopinnot ovat tukeneet myös omaa työtä ja selkiyttänyt omaa urapolkua. Näen itseni tulevaisuudessa esimies- ja johtotehtävissä. Kouluttautuminen kannattaa aina.

 

Haastattelija: Maria Nuottokari, HOKS-ohjaaja