13.02.2017

Jo 30 vuotta tansanialais-suomalaista yhteistyötä

Sunnuntaina 11.2.2017 juhlittiin Martinlaakson koulun salissa 30-vuotista tansanialais-suomalaista yhteistyötä. Kipinän yhteistyölle antoi Martsarin lukion oppilaan vuonna 1987 lausuma lause
uskontotunnilla: ”Miksi vain puhumme, miksi me emme tee mitään?”

Onnekkaasti uskonnonopettaja Anja Tolonen tapasi Suomessa opiskelevan PeaceGlory Nsurin, jonka isä oli Sanya Juun Kilingin kylässä Kilingi Primary Schoolin rehtori. Siitä se yhteistyö alkoi eikä kukaan olisi voinut ennustaa, kuinka laajaksi se on kasvanut ja kuinka paljon hyvää se on saanut aikaan. Liki 300:lla oppilaalla on kummi täällä Suomessa, osa lapsista on jo valmistunut ammatteihin tai he opiskelevat korkeakouluissa. Monen orvon lapsen koulutie on voinut jatkua, koska kummin myötä he ovat saaneet koulupuvun, joka on koulunkäynnin edellytys.

Kilingi Primary School ja myöhemmin mukaan tullut Kilingi Secondary School ovat saaneet myös oppikirja ja -oppimateriaalilahjoituksia, ja opettajille on kustannettu koulutusta.

Merkittävää on myös uusien luokkahuoneitten, koulun keittiön ja saniteettitilojen rakentaminen lahjoitusvaroin, joita on saatu niin yksityisiltä Kilingin ystäviltä kuin Ulkoministeriöstä vuosina 2015 – 2016.

Yhdistys päätti vuonna 2012 myös palkata yhteisen terveydenhoitajan Kilingin kouluihin, mikä on aivan ainutlaatuista Tansaniassa. Yhdistys on myös saanut paljon terveydenhoitoon liittyviä lahjoituksia, kustantanut lääkkeitä, sairaskassaa sekä malariaverkkoja.

Kuivuus on vaivannut Tansaniaa viime vuosina ja sadot ovat menneet. Lapset tulivat nälkäisinä kouluun. Yhdistys päätti kustantaa lapsille aamupuuron, mistä tuli menestys. Koulun oppilasmäärä kasvoi yhtäkkiä, kun kuultiin, että siellä saa puuroa päivittäisen papusopan lisäksi.

Yhteistyön aikana on Kilingin oppilasmäärä on kasvanut huikeasti 270:stä nykyiseen 750 oppilaaseen. Yläkoulussa on yli 400 lasta.

Tansaniaan on tehty jo 8 opiskelijoiden ja kummien matkaa ja 7 kertaa on tansanialaisryhmä vieraillut Suomessa. Suomalaiset ovat oppineet paljon tansanialaisten ystävällisyydestä, välittämisestä ja kulttuurista.

30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettiin myös kirkkokonsertti 5.2. Myyrmäen kirkossa, jossa täpötäysi kirkkosali sai nauttia oopperalaulaja Esa Ruuttusen, Kilingin kummin, lauluista, tansanialaisten lauluista ja tansseista sekä Heli-Maria Suomen ja suomalaisten nuorten esityksistä. Esa Ruuttunen on myös konsertoinut Tansaniassa ja saanut siellä afrikkalaiseen tapaan loistavat ja äänekkäät kiitokset. Esa Ruuttusta säestivät kirkossa Rilla Kyykkä ja koululla Risto Lauriala.

30-vuotistaipaleesta on juuri ilmestynyt kirja Yhteisen auringon alla, jonka ovat toimittaneet Anja Tolonen, Liisa Piironen sekä Päivi Rohkimainen. Kirja kertoo rohkeudesta, yhteistyöverkostosta,
ystävyydestä yli päiväntasaajan, vapaaehtoistyöstä. Ehkä kirja rohkaisi muitakin vastaavanlaisiin projekteihin.

Jambo-juhlassa puhuivat Ulkoministeriön edustaja Antti Putkonen sekä Hussein Al-Taee CMI:stä. Antti Putkonen puhui kehitysyhteistyöstä ja sen merkityksestä. Hussien Al-Taee on Martsarin lukion käynyt ja hän on itsekin vieraillut Kilingissä kaksi kertaa. Hän korosti erityisesti koulutuksen merkitystä rauhan ja kehityksen edistämisessä.

Tansanialaisvieraamme esittivät laulun ja tanssin lisäksi näytelmän kouluruoan puutteesta ja avustuksen merkityksestä. Juhlassa laulettiin, tanssittiin ja iloittiin ystävyydestä iltamyöhään asti.
Niin Kirkkokonsertti ”Riemuitkaa” kuin Jambo 30 v-juhla järjestettiin monen vapaaehtoisen voimin, jotka ovat ottaneet Kilingin lapset sydämiinsä.

Yhteistyön aloittivat Martinlaakson lukio ja koulu. Yhteistyö laajeni MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitokseen sekä Kasavuoren kouluun Kauniaisissa. Vuonna 2011 perustettiin Martsarin kummikouluyhdistys ry, joka nykyään hoitaa yhteistyön tiiviissä yhteistyössä verkostokoulujen kanssa ja on sitoutunut toimimaan jatkossakin Kilingin lasten hyväksi.

Martsarin kummikouluyhdistyksen toiminnasta lisää kotisivulla martsari-kilingi.fi

Sinikka Kuusniemi
Martsarin kummikouluyhdistyksen rahastonhoitaja, Martinlaakso lukion eläkkeellä oleva rehtori