06.03.2020

Opiskelijan kokemuksia kansainvälisestä työelämäjaksosta

Suuri osa Liiketoiminnan perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta opitaan oppilaitoksen ulkopuolella yrityksissä ja yhteisöissä. Tutkinnossa korostuu aidossa ympäristössä tapahtuva tavoitteellinen oppiminen, joka suunnitellaan ja arvioidaan yhteistyössä oppilaitoksen ja työpaikan välillä (mercuria.fi). Työelämäjakson voi suorittaa myös kansainvälisessä työympäristössä, ja Mercuria tukee kaikkia ulkomaille työelämäjaksolle lähteviä opiskelijoita myös taloudellisesti. Meillä on Euroopassa useita yrityksiä yhteistyökumppaneina, joihin moni mercurialainen lähtee oppimaan työelämätaitoja ja antamaan näyttöjä eri tutkinnonosista.

Mercurian 2. vuoden opiskelija Liisa Rautiainen lähti tämän vuoden alussa työelämäjaksolle Yhdysvaltoihin, Washingtonin osavaltioon. Hän suoritti ensin koulussa Markkinointiviestinnän kurssin loppuun, koska hänellä on aikomuksena antaa siitä näyttö omalla työpaikallaan paikallisessa antiikkiliikkeessä. Työpaikan hän hankki itsenäisesti, mutta ihan tuntemattomaan paikkaan hänen ei tarvinnut lähteä, koska Liisan isosisko oli työskennellyt samaisessa antiikkiliikkeessä jo aikaisemmin.

Liisan työpäivään kuuluu ihan tavallisia myyjän työtehtäviä: hän purkaa kuormia, laittaa tuotteita esille ja ylläpitää myymälän ilmettä. Markkinointiviestinnän näyttöä varten hän on tehnyt erilaisia esillepanoja, kuvannut myymälää ja tuotteita, sekä julkaissut kuvia yrityksen sosiaalisen median kanavilla, kuten Instagramissa ja Facebookissa.

Liisa on viihtynyt työelämäjaksollaan todella hyvin, ja hän on pärjännyt maailmalla hienosti. Englannin ymmärtäminen ja puhuminen sujuvat jo tosi mainiosti, ja parasta on ollut uusien kavereiden kanssa hengailu vapaa-ajalla. Hän tykkää paikallisesta avoimuudesta, ja ihmiset juttelevat ja kyselevät kuulumisia hänen mielestään enemmän kuin Suomessa. Mitään huonoa tai negatiivista ei Liisalle tule mieleen, mutta esimerkiksi taukojen pitäminen töissä ei ole niin säännöllistä kuin koti-Suomessa.

Usein kansainväliset työelämäjaksot ovat meidän opiskelijoillemme ihan ensimmäisiä kosketuksia pitempään oleskeluun ulkomailla. Joskus ne ovat olleet jopa opiskelijan ihan ensimmäinen ulkomaan matka. Meistä on tärkeää, että voimme tarjota meidän opiskelijoillemme mahdollisuuden tutustua työskentelyyn myös kansainvälisessä työympäristössä. Autamme kaikkia ulkomaille lähtijöitä taloudellisesti, mutta myös asumiseen, vakuutuksiin ja terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Tätä mahdollisuutta arvostavat myös meidän opiskelijamme!

Kuvat: Liisa Rautiainen