06.05.2025

Taitajissa nuoret pääsevät tavoittelemaan unelmiaan

Teksti | Satu Uronen

Tällä viikolla Turussa kilpaillaan ammattitaidon Suomen mestaruuksista vuosittain pidettävissä Taitaja-kilpailuissa. Kyseessä on vuotuinen ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen satoja nuoria huippuosaajia kilpailemaan SM-mitaleista omaa ammattitaitoa mittaavissa tehtävissä. Tänä vuonna järjestämisvastuussa on Turun ammatti-instituutti ja Taitaja2025-finaaliin osallistuu noin 400 kilpailijaa ympäri Suomen. Tapahtumassa kilpaillaan 47 eri lajissa auto- ja kuljetustekniikan, informaatio- ja viestintäteknologian, palveluiden, rakentamisen, ravitsemuspalveluiden ja teollisuuden aloilta.

Taitaja2025-tapahtuman suojelija

Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Alexander Stubb, joka lähetti kauniin tervehdyksensä Taitaja-organisaatiolle ja kilpailijoille. Hän puhuu tervehdyksessään omien unelmien tavoittelemisesta ja siitä, kuinka jokaisen tulisi uskaltaa rikkoa rajojaan ja testata mihin omat rahkeet riittävät. ”Kyseessä ei ole yhteiskunnallinen asema tai varallisuus. Vaan se, että löytää omaan elämäänsä jonkinlaisen merkityksen”, sanoo presidentti omassa viestissään. Oman työn merkityksellisyys kasvattaa ammattiylpeyttä, ja luo hänen mukaansa hyvää koko ympäröivään yhteiskuntaan.

Miten luodaan talouskasvua Suomeen?

Viime aikoina on puhuttanut hallituksen toteuttamat leikkaukset juuri ammatillisesta koulutuksesta. Lisäksi hallitus on ilmaissut tavoitteekseen, että 50 % nuorista pääsisi opiskelemaan korkeakoulututkinnon. Näiden toimien toivotaan luovan Suomeen talouskasvua, ja hallituksen näkemys on, että talouskasvua saavutetaan parhaiten nostamalla työikäisen väestön koulutustasoa, joka on tällä hetkellä alle OECD-maiden keskiarvon. (yle.fi).

Koulutustason nostamiseen tähtäävä politiikka tuskin on mikään ongelma sellaisenaan. Mutta kun leikkauksen kohteena on ammatillinen koulutus, jonka tehtävänä on tuottaa Suomeen lähihoitajia, putkimiehiä, yrittäjiä, myyjiä, kokkeja ja muita yhteiskuntaa pyörittäviä ammattilaisia, on perustelu vähintäänkin erikoinen. Puhumattakaan verotuloista, joita nämä työntekijät maksavat pitkän työuransa aikana. Kovin usein keskustelusta myös unohtuu se tosiseikka, että kaikki eivät ole lukuihmisiä, eivätkä tavoittele korkeakoulututkintoa. On ihan ok olla kampaaja, peltiseppä tai muu käden taitoja omaava ammattilainen, joka nauttii työnsä näkyvistä tuloksista.

Inhimillisiin arvoihin uskova bisneskoulu

Itseluottamus ja usko omaan tekemiseen ovat sellaisia taitoja, joita haluaisimme täällä Mercuriassa valaa omiin opiskelijoihimme. Haluamme olla inhimillisiin arvoihin uskova bisneskoulu, eikä inhimillisyys ole meidän mielestämme heikkous. Päinvastoin. Se, että oman elämän avaimet ovat omissa käsissä, on merkityksellinen voima jokaiselle nuorelle ja aikuiselle, joka haaveilee unelmiensa ammatista. ”Älkää siis vajotko kyynisyyteen, vaan pitäkää kiinni avoimesta mielestä. Näin jaksatte uskoa itseenne haasteiden edessä. Teillä on tällöin kaikki työkalut vastata yhteiskunnan muutokseen.” Näin presidentti muistutti kaikkia Taitaja-kilpailuihin osallistuvia nuoria ammattilaisia.

Melko inhimillisesti ja osuvasti sanottu.

https://taitaja2025.fi/fi/uutiset/taitaja2025-tapahtuman-suojelijana-tasavallan-presidentti-alexander-stubb/
Lähde: yle.fi https://yle.fi/a/74-20137761