14.08.2019

Katri Martikka valmentaa uuden ajan esimiehiä

Iloinen, helposti lähestyttävä ja ammattilainen. Opiskelijoiden palautteissa lukee usein näin, kun kyseessä on lähiesimiehiä kouluttava Katri Martikka. Katrilla on vankka kokemus esimiestehtävistä kaupan alalta ja viimeiset 10 vuotta hän on kouluttanut alalle osaavia esimiehiä.

Mikä on mielestäsi esimiestyössä tärkeintä?

“Esimiestyössä korostuu tänä päivänä erilaisten ihmisten hyväksyminen ja ymmärtäminen ja sitä kautta ihmisten johtaminen. Asioita on helpompaa johtaa, koska ne ovat johdonmukaisia. Ihmisten kanssa työskennellessä mukaan astuu inhimillisyys. Tämä tuo esimiestyöhön haasteita, mutta on samalla työn suola. Uuden ajan esimiestyö on ihmisten välisten suhteiden kehittämistä ja merkityksellisen vuorovaikutuksen lisäämistä. Kannustan laittamaan itsensä usein epämukavuusalueelle. Kun asia tuntuu vaikealta tai inhottavalta, kannattaa mennä sitä kohti. Silloin oppii uutta ja kehittää aidosti itseään. Ihminen helposti mukauttaa itsensä tekemään samoja juttuja ja jumittuu. Menemme eteenpäin kuin ravihevoset laput silmillä.”

Mitä ominaisuuksia esimies tarvitsee työssään?

“Esimies tarvitsee onnistuakseen työssään hyviä vuorovaikutustaitoja. Taitojen opettelu lähtee ihmisestä itsestä, koska ainoastaan itseään pystyy muuttamaan. Jos lähtee edes yrittämään muuttamaan muita, sitä vain polttaa itsensä loppuun.  Esimiehen tulee pohtia, miten mukauttaa ja huomioida omaa toimintaansa muihin nähden. Tämä on yksi isoimpia oivalluksia, joita koulutuksen aikana tapahtuu.

 

Thomas HPA -analyysin avulla itsetuntemus paranee ja omat vahvuudet sekä kehittämiskohteet kirkastuvat. Samalla oppii ymmärtämään sitä, miten eri lailla ihmiset toimivat. Analyysin tekeminen on opiskelijoiden mielestä yksi koulutuksen kohokohdista.”

 

“Yksi tärkeä ominaisuus esimiehelle on myös jämäkkyys. Välillä on puututtava asioihin kovallakin kädellä. Esimiestyötä tekevät kokevat usein, että he joutuvat ns. puun ja kuoren väliin. Täytyy toteuttaa yrityksen johdon toiveita ja ottaa huomioon myös työntekijöiden toiveet. Esimies saa usein toimia sillanrakentajana johdon ja henkilökunnan välillä. Viestintätaidot ovat aina olleet johtamisen keskiössä, mutta nyt ne korostuvat entisestäänkin.” 

Miten johtaminen ja esimiestyö ovat muuttuneet?

“Uusi sukupolvi on haastanut perinteisen johtamisen. Käskytys, säännöt ja ohjeet eivät riitä motivoimaan. Työhön ei sitouduta samalla tavalla kuin ennen. Työstä haetaan jotain uutta ja jännittävää, enemmän sisältöä ja hyvää meininkiä haastavien tehtävien lisäksi.”

Mitä hyötyä koulutuksessa on ollut esimiehille?

“MERCURIAssa opiskelleet ovat kokeneet saaneensa kunnon eväät esimiestyöhön, etenkin ihmisten johtamiseen ja ihmisten kohtaamiseen. Tulee tunne, että en ole yksin näiden ongelmien kanssa. Kun asioista keskustellaan, niitä pyöritellään ja tehdään paljon ryhmätöitä, niin tulee se helpotus, että huh, en ole ainoa, joka tuntee näin ja näihinhän löytyy yhdessä ratkaisu! Kantapäänkin kautta oppii, mutta se voi olla kivinen tie. On helpompiakin tapoja.” 

 

Katrin resepti maukkaaseen esimiestyöhön:

  • 1 l intoa oman esimiestyön kehittämiseen
  • 1 l vuorovaikutusta ja aitoa läsnä oloa
  • 3 dl huumoria
  • hyppysellinen heittäytymistä

Lisää sekaan oman maun mukaan:
Haasteita, inspiraatiota ja avoimuutta.

Seuraava lähiesimiestyön valmennus alkaa keväällä 2021.

Hae nyt!