17.12.2020

Katsaus kansainväliseen Mercuriaan vuonna 2020

Erittäin poikkeuksellinen vuosi on tulossa kohta päätökseen. Tänä vuonna vallinnut koronapandemia on vaikuttanut merkittävästi Mercurian kansainväliseen toimintaan. Ulkomaan työelämäjaksoja ei olla voitu toteuttaa maaliskuun jälkeen ja myös kansainväliset projektit ovat vaatineet uudenlaisia toteutustapoja, koska ulkomaille ei olla voitu matkustaa.

Tänä poikkeuksellisena aikana onkin syytä muistaa, että kansainvälistyminen ei ole Mercuriassa tauolla, vaan se jatkuu myös koronapandemian aikana. Kansainvälistyminen on toki muuttanut muotoaan tässä vallitsevassa tilanteessa. Meidän yhteinen halumme ja toiveemme uudelle vuodelle onkin se, että ulkomaanjaksoja ja ulkomaille suuntautuvia opintomatkoja päästäisiin toteuttamaan mahdollisimman pian.

Tällä hetkellä Mercuria on osallisena viidessä kansainvälisessä projektissa. Koronatilanne on vaikuttanut jokaiseen niistä ja siirtänyt niihin kuuluvia ulkomaanjaksoja tulevaisuuteen. Osassa projekteissa on kuitenkin pystytty järjestämään virtuaalitoteutusta, projektin luonteen niin salliessa.

Creative Minds -yrittäjyysprojektiin liittyvä ensimmäinen workshop ehdittiin järjestää vuoden alussa Suomessa. Tämän jälkeen järjestettäviä opintomatkoja on jouduttu lykkäämään. Sen sijaan projektia on viety eteenpäin virtuaalisesti pidetyillä workshopeilla. Projektissa opiskelijat Suomesta, Hollannista, Espanjasta ja Saksasta oppivat yrittäjyydestä luomalla startup-yritykset kansainvälisissä ryhmissä. Ryhmät myyvät kehittämiään ja valmistamiaan tuotteita hankkeen aikana perustetussa verkkokaupassa. Syyslukukaudella pidetyissä virtuaaliworkshopeissa ryhmät ovat luoneet tuotteilleen markkinointisuunnitelmat. Tuotteiden myynti verkkokaupassa alkaa ensi vuoden puolella.

Teaming UP -yrittäjyysprojekti käynnistyi koronapandemian aikana, minkä vuoksi aloitustapaamiset on pidetty virtuaalisesti kaikkien osallistujamaiden välillä. Projektissa on mukana opiskelijoita Suomesta, Virosta ja Latviasta. Projektin aikana opiskelijat luovat kansainvälisissä ryhmissä yritykset. Ryhmät perustettiin marraskuussa virtuaalisesti pidetyssä tilaisuudessa, jossa kaikki osallistujat tapasivat ensimmäisen kerran.

Lisäksi vuosi on tuonut mukanaan myös uudenlaisen  projektin Mercurian kansainvälistymistarjontaan. Loppuvuodesta aloitimme mallorcalaisen yhteistyökumppanimme kanssa englannin tunnit live-yhteydellä. Englannin tunneilla suomalaiset ja mallorcalaiset opiskelijat kertovat toisilleen englanniksi omista maistaan, kulttuureistaan ja kouluistaan. Projektin myötä opiskelijat ovatkin saaneet uusia tuttavuuksia Mallorcalta ja snäppäilleet yhdessä myös tuntien ulkopuolella.

Kaikesta huolimatta onkin ollut hienoa huomata, että kansainvälisiä projekteja voidaan toteuttaa myös virtuaalisesti. Toivotaan kuitenkin, että mahdollisimman pian pystytään taas toteuttamaan kansainvälisiä liikkuvuuksia, mutta terveys ja turvallisuus ovat tällä hetkellä kaikkein tärkeimpiä.

Mukavaa joulua ja kansainvälistä ensi vuotta!