Teksti | Satu Uronen
Liikunnan myönteisistä vaikutuksista mielen hyvinvointiin on tehty runsaasti tutkimuksia, joiden mukaan liikunta vähentää ahdistuksen ja masennuksen tunnetta sekä lieventää stressioireita. Mitä aktiivisempi henkilö on fyysisesti, sitä vähemmän hänellä on psyykkistä oireilua. On tutkittu, että ahdistushäiriöiden riski voi vähentyä jopa 40 %:lla liikunnan myötä. Hyötyä on etenkin silloin, kun vähäisen liikkumisen tasolta päästään kohtalaisen liikkumisen tasolle. (ttl.fi)
Viimeaikaisten uutisten mukaan suomalaiset nuoret liikkuvat entistä vähemmän, nukkuvat huonosti ja syövät epäsäännöllisesti. Tulos perustuu THL:n teettämään kouluterveyskyselyyn, jossa tutkittiin peruskoulun 8. ja 9.-luokan oppilaita, sekä lukion ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoita. Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista 42 prosenttia kertoi liikkuvansa vapaa-ajallaan korkeintaan tunnin viikossa. ”Vähintään tunnin päivässä liikkuvien osuus pysyi samana tai jopa hieman kasvoi koronaepidemian aikana, mutta vain vähän vapaa-ajallaan liikkuvien osuus kasvoi vuoden 2015 jälkeen ja pysyi tällä samalla tasolla vuonna 2021”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Jenni Helenius. Lisäksi koronaepidemian aikana moni nuori käytti nettiä paljon pelaamisen ja sosiaalisen median lisäksi myös koulutehtävien tekemiseen ja yhteydenpitoon ystävien kanssa. Osalla nuorista liiallinen netinkäyttö on jäänyt osaksi arkea, ja se voi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi nukkumiseen ja unen laatuun.
Vantaan Liikkuva opiskelu -ohjelma
Vantaalla on herätty opiskelijoiden vähentyneeseen liikkumiseen. Liikkuva opiskelu -ohjelmalla halutaan parantaa nuorten hyvinvointia liikunnan ja terveellisten elämäntapojen avulla. Ohjelman tavoitteena on lisätä arjen liikuntaa toisen asteen oppilaitoksissa ja antaa tukea opiskeluun toiminnallisilla menetelmillä. Opiskelijoiden aktiivisuutta tuetaan järjestämällä maksuttomia liikuntakursseja, harrastusmahdollisuuksia sekä lajikokeiluja. Vähän liikkuville opiskelijoille tarjotaan henkilökohtaista hyvinvointivalmennusta yhteistyössä opiskeluterveydenhuollon kanssa. (vantaa.fi).
Myös Mercurian opiskelijoilla on mahdollisuus maksuttomaan kuntosaliharjoitteluun ja uintiin Vantaan kaupungin uimahalleissa. Tämän lisäksi Liikkuva opiskelu tarjoaa henkilökohtaista ja yksilöllisesti suunniteltua hyvinvointivalmennusta. Valmennuksen tavoitteena on kannustaa ja tukea opiskelijoita liikkumaan, saamaan positiivisia kokemuksia liikunnan parissa ja edistää tätä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tätä työtä tekevät Liikkuvan opiskelun koordinaattorit, joilta opiskelijat voivat saada maksuttomasti liikuntaneuvontaa ja -ohjausta, kuten esimerkiksi kuntosalin laiteopastusta. (vantaa.fi).
Koronan vaikutukset näkyvät vieläkin
Erityisesti koronan jälkimainingeissa monet opiskelijat kokivat yksinäisyyttä, sosiaalisten kontaktien puutetta ja liikunnan vähäisyyttä. Tämä on näkynyt myös Mercuriassa teetettyjen opiskelijakyselyiden tuloksissa. Opiskelijoiden potemaa yksinäisyyttä ja liikunnan puutetta pyritään meillä vähentämään erilaisten yhteisöllisten ja liikkumiseen tähtäävien tapahtumien avulla. Tämän lukuvuoden aikana on järjestetty esimerkiksi lentopalloturnaus, hyvinvointiluento, ystävänpäivätapahtuma, pukeutumisviikko ja huhtikuussa opiskelijakunta järjestää taas odotetun pääsiäismunajahdin! Omaan jaksamiseen apua voi hakea opiskelijahuoltoryhmän terveydenhuollon ammattilaisilta, jotka järjestävät ”talon kahvitilaisuuksia” kerran kuukaudessa.
Liikunta on olennainen osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja sen merkitys henkiselle hyvinvoinnille on kiistaton. Liikunnan vaikutukset ulottuvat paljon pidemmälle kuin pelkkään fyysiseen terveyteen; se vaikuttaa mielialaan, stressinhallintaan ja yleiseen elämänlaatuun. Liikunnalla on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia ihmisen henkiseen hyvinvointiin ja siksi haluamme osaltamme täällä Mercuriassa tukea opiskelijoidemme liikkumista ja sitä kautta hyvinvointia. Toivottavasti opiskelijamme löytävät liikunnan ilon meidän kanssamme!