04.04.2023

Kaupan alan vuoden työpaikkaohjaaja 2022 -kilpailun voittaja on Sanna Virola Tokmanni Tikkurilasta

Kaupan alan vuoden 2022 työpaikkaohjaajakilpailun voittajaksi on valittu myymäläpäällikkö Sanna Virola, Vantaan Tikkurilan Tokmannilta. Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus järjesti työpaikkaohjaajakilpailun tänä keväänä jo kahdeksatta kertaa. Kilpailussa haetaan ehdolle kaupan alalla työskenteleviä työpaikkaohjaajia, jotka ovat edellisen vuoden aikana ohjanneet kaupan ja liiketoiminnan alojen ammatillisen koulutuksen opiskelijoita kannustavasti, opiskelijalähtöisesti ja ammatillisen koulutuksen käytännöt tuntien. Ehdotuksia kilpailuun tuli yhteensä 13 eri puolilta Suomea ja voittajasta äänestettiin valintaryhmässä maaliskuun lopussa. 

– Olimme iloisesti yllättyneitä valintaryhmässä, että tänä vuonna kilpailuun tuli ennätysmäärä ehdokkaita yhdeksältä eri paikkakunnalta. Ehdotuksista kahdeksan tuli oppilaitoksilta, neljä työelämän edustajilta esimerkiksi työpaikkaohjaajan kollegalta, ja myös yksi opiskelija halusi ehdottaa oman työpaikkaohjaajansa kilpailuun, kommentoi Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen verkostopäällikkö Tomi Rytkönen.

Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen verkostopäällikkö Tomi Rytkönen ojentaa kunniakirjat kaupan alan vuoden työpaikkaohjaaja Sanna Virolalle.

Kaupan alan vuoden työpaikkaohjaaja 2022 -kilpailun voittaja Sanna Virola on työskennellyt Tokmanni Tikkurilan myymäläpäällikkönä kahden ja puolen vuoden ajan. Tokmannilla hän on työskennellyt yhteensä jo yli 15 vuotta aloittaen uransa kesätyöntekijänä. Sannaa kilpailuun ehdottivat vantaalaisen kauppaoppilaitoksen Mercurian opettajat, joihin hänen esimerkillinen ja välittävä ohjaustyönsä on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Tämän ovat huomanneet myös opiskelijat, ja Mercuriasta lähteekin vuosittain useita opiskelijoita työelämäjaksolle Tikkurilan Tokmanniin. Valintaryhmän vakuuttivat erityisen monipuoliset ja konkreettiset perustelut ehdokkaasta. 

Kilpailuun lähetetyn ehdotuksen mukaan Sanna tuntee hyvin ammatillisen koulutuksen ammattitaitovaatimukset ja osaa soveltaa niitä käytännössä huomioiden eri tasoiset opiskelijat. Sanna toimii myös esimerkillisesti eri kulttuurien, taustojen ja kielihaasteiden huomioimisessa. Hänen toiminnassaan välittyy arvostus opiskelijoita kohtaan, ja vaikka hän ohjaa vuosittain paljon opiskelijoita, Sanna kohtelee jokaista opiskelijaa merkityksellisesti.  

– Yhteistyö Sannan kanssa on ehdotuksen tehneiden opettajien mielestä mutkatonta, joustavaa ja selkeää. Sanna on myös tarjonnut urapolkuja kaupan alalle useille opiskelijoille, ja monet eri toimijat ovat antaneet kiitosta Sannan työstä. Ehdotuksessa saimme monipuolisesti konkreettisia esimerkkejä Sannan hyvästä ohjaustyöstä, ja lisäksi saimme kehuja ja positiivista palautetta videomuodossa niin opiskelijoilta, opettajilta kuin työntekijöiltäkin, Rytkönen avaa tarkemmin valintaperusteita. 

– Kun kuulin voitosta, ihan liikutuin. Tosi hyvä fiilis, en ole koskaan tehnyt tätä työtä tunnustusten takia, mutta tuntuuhan tämä tosi kivalta, Sanna Virola kommentoi voittoaan hyväntuulisena.

Palkitsemistilaisuudessa Tokmanni Tikkurilassa oli mukana edustajia Tokmannilta, Mercuriasta, Palvelualojen ammattiliitto PAMista, Kaupan liitosta sekä Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksesta.

Tunnustuksen lisäksi voittajalle myönnetään 1000 euron apuraha

Sanna palkittiin työpaikallaan Tokmanni Tikkurilassa maanantaina 3. huhtikuuta. Paikalle oli kokoontunut ehdotuksen lähettäneiden opettajien lisäksi Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen valintaryhmän edustajia sekä Tokmannin aluepäällikkö Jyrki Jääskeläinen ja henkilöstön kehittämispäällikkö Heidi Piirto

– On todella tärkeää, että saamme nuoret kiinnostumaan meistä jo opiskeluvaiheessa ja näkemään Tokmannin yhtenä uravaihtoehtona. Koemme myös, että tämä on tietynlainen yhteiskuntavastuu, kun voimme tarjota mahdollisuuksia eri taustoista tuleville erilaisille osaajille, Jyrki Jääskeläinen kommentoi. 

– Oppilaitosyhteistyön ja harjoitteluiden kautta kehittyy myös uusien osaajien perehdytys, joka on meille tärkeää, Heidi Piirto lisää. 

Sanna Virolan mielestä työpaikkaohjaajana on parasta se, kun näkee kuinka opiskelijat oppivat uusia asioita työnsä kautta. Hänen mielestään myös työntekijät oppivat harjoittelijoilta, kun he tuovat uusia ajatuksia ja osaamista esimerkiksi sosiaalisen median toiminnasta. Nuoret kertovat usein mitkä tuotteet ovat suosittuja TikTokissa tällä hetkellä ja kysyvät, voisiko niitä tilata myös Tokmannille. 

Tunnustuksen lisäksi Sanna Virolalle annetaan ansioituneesta työstä työpaikkaohjaajana 1000 euron apuraha, jonka myöntää aiempien vuosien tapaan Helsingin Kauppiaitten Yhdistys ry. Sanna on ohjannut merkonomiopiskelijoita Mercuriasta, Business College Helsingistä, Hyriasta sekä Ammattiopisto Livestä. Hän on samalla kehittänyt omaa osaamistaan suorittamalla lähiesimiestyön ammattitutkinnon, liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon ja työpaikkaohjaajakoulutuksen. 

– Työpaikkaohjaamisessa minulle on tärkeintä, että nuorten kanssa löydetään hyvä yhteistyö. Tykkään työskennellä nuorten kanssa, ja heiltä saa älyttömän hyviä ideoita itselleenkin, Virola hehkuttaa työpaikkaohjaajan roolia. 

Vuosittaista kilpailua järjestävä Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus toimii valtakunnallisena verkostona, jonka tehtävänä on kehittää kaupan alan koulutusta ja yhteistyötä oppilaitosten ja yritysten välillä. Verkosto koostuu Mercurian, Perho Liiketalousopiston, Savon ammattiopiston, Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Kaupan liiton, K-kauppiasliiton sekä HOK-Elannon edustajista. Mercuria vastaa Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen toiminnan koordinoinnista.

Lisätiedot
Tomi Rytkönen 
Verkostopäällikkö, Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus 
040 574 0368 / tomi.rytkonen@mercuria.fi

Lisätietoja kilpailusta
mercuria.fi/kaupanalanohjaaja