22.03.2021

Vinkkejä yrityksen perustamiseen Teaming UP-projektin mentoreilta

Teaming UP-hankkeessa 20 Mercurian opiskelijaa yrittäjyyspolulta luovat yritykset kansainvälisissä ryhmissä virolaisten ja latvialaisten opiskelijoiden kanssa. Opiskelijoiden tukena ovat opettajien lisäksi projektin mentorit. Kysyimme kolmelta mukana olevalta mentorilta vinkkejä yrityksen perustamiseen. Tässä parhaat tärpit latvialaisilta Matiss Neimasikselta ja Jurģis Priedītikseltä sekä virolaiselta Külli Hansenilta.

Matiss Neimasis on sijoitusrahasto Buildit Latvian johtaja ja yksi omistajista. Buildit Latvian tehtävä on auttaa yrityksiä kasvamaan nopeasti. Vuodesta 2018 alkaen Buildit Latvia onkin sijoittanut yhteensä miljoona euroa tukemiinsa yrityksiin. Työssään Matiss auttaa nuoria yrittäjiä ymmärtämään tärkeimmät lyhyen tähtäimet toimenpiteet, jotka tulee suorittaa päästäkseen lähemmäs isoa päämäärää.

Külli Hansen on yrityskonsultti, luennoitsija ja valmentaja. Hän on ollut luovan alan yrittäjä yli 20 vuotta. Konsulttina hän on myös auttanut monia ihmisiä luovalta alalta aloittamaan omat yritykset. Külli on myös työskennellyt monessa virolaisessa yliopistossa yrittäjyyden, liiketoimintamallien ja luovan ajattelun luennoitsijana sekä tukenut monien opiskelijayritysten perustamista. Tällä hetkellä hän työskentelee luovien alojen keskuksessa Tartossa (Tartu Centre for Creative Industries) koulutuskeskuksen perustamisen parissa. Perustettava koulutuskeskus tulee tarjoamaan monenlaista koulutusta liittyen liiketoimintaan ja luoviin aloihin.

Jurģis Priedītis työskentelee sijoitus- ja kehityskeskuksessa Latviassa (Latvian Investment and Development Agency). Työssään hän tukee PK-yritysten perustamista ja kehittämistä. Hänellä on myös paljon kokemusta työstä startupien kehittämisessä mentoroinnin ja taloudellisen tuen avulla.
1. Onko jokin asia, mitäilman et voi missään nimessä perustaa yritystä? 

Matiss Neimanis: Ilman motivaatiota! Jos ihmisellä on motivaatiota, hän löytää myös muut resurssit yrityksen perustamiseen.

Külli Hansen: Intohimoa.

Jurģis Priedītis: Motivaatiota.

 

2. Miten voi löytääoman liikeideansa ainutlaatuisuuden?

 

Matiss Neimanis: Esittele tuoteideaasi potentiaalisille asiakkaille. He kertovat sinulle! (Älä käytä liikaa aikaa miettimiseen!)

Külli Hansen: Liikeidean ainutlaatuisuus voi olla joko tuotteessa tai palvelumuotoilussa. Mieti kumpi sopii paremmin sinulle – oletko parempi suunnittelemaan palvelun ja kommunikoimaan ihmisten kanssa vai haluaisitko tuottaa kivoja tuotteita? Varmista, että kehität ensimmäiset ideasi viisaasti ja työskentelet ammattilaisten kanssa.

Jurģis Priedītis: Ei ole tärkeää etsiä ainutlaatuista liikeideaa. Se, millä oikeasti on merkitystä, on löytää idea, johon suhtautuu intohimoisesti. Liiketoiminta on rahan tekemisen lisäksi myös unelmien toteuttamista. Omien unelmien toteuttaminen taas johtaa henkilökohtaiseen kehitykseen.

 

3. Onko yrityksen perustamiselle täydellistä ajankohtaa?

 

Matiss Neimanis: Kyllä ja ei! Ensinnäkin kyllä, koska täydellinen aika aloittaa yritys on juuri nyt! Ja toiseksi ei, koska ei ole täydellistä ajankohtaa, kuten ei ole myöskään täydellistä tuotetta tai yritystä.

Külli Hansen: Koskaan ei ole täydellistä ajankohtaa. Suurin osa ihmisistä ajattelee, etteivät he ole vielä valmiita ja että he tarvitsevat lisää tietoa, rahaa, asiakkaita, kumppaneita tai itseluottamusta. Kaiken tämän saavuttaa, kun ottaa ensimmäiset askeleet yrityksen perustamista kohti!
4. Miten neuvoisit käsittelemään epäonnistumisia?

 

Matiss Neimanis: Analysoi mikä meni pieleen ja jatka eteenpäin!

Külli Hansen: Jokainen epäonnistuminen on askeleen lähempänä menestystä! Parhaat liikemiehet ovat kokeneet enemmän epäonnistumisia kuin onnistumisia. Epäonnistumiset ovat luonnollinen osa jokaista yritystä, ja sinun tulisi pyrkiä hyväksymään se. Mikäli tarpeen, etsi ihminen, jolle puhua ensimmäisistä epäonnistumisista. Älä jää yksin!

Jurģis Priedītis: Yritä uudelleen.

 

5. Mikä on sinun ykkösvinkkisi uusille startup-yrityksille?

 

Matiss Neimanis: Idea ei ole minkään arvoinen ennen kuin se on toteutettu!

Külli Hansen: Löydä hyviä ystäviä tai kumppaneita, keiden kanssa tehdä töitä! Jaa unelmasi! Älä pelkää!

Jurģis Priedītis: Keksi idea, joka on intohimosi.

 

6. Mitkä ovat menestyneen liikemiehen pääominaisuudet?

 

Matiss Neimanis: Kannattaa määritellä ketä itse pidät menestyneenä liikemiehenä ja etsiä tietoa hänestä.

Külli Hansen: Sellaisia ominaisuuksia ei ole olemassakaan! Jokainen yritys on erilainen ja jokainen bisnesmies ja -nainen ovat erilaisia. Jos uskot itseesi ja on asia, jonka vain sinä voit tehdä, niin aloita tavalla, joka sopii sinulle parhaiten!

Jurģis Priedītis: Intohimoinen, motivoitunut, ahkera, hyvät suunnittelutaidot omaava, luotettava ja kykeneväinen luottamaan sekä hyvä myyjä, joka myy ideaa tai tuotetta kaikille kaikkialla.