Jaana Ritola-Pyykkö, K-Citymarket Malmi
10.05.2022

Kaupan alan vuoden työpaikkaohjaaja 2021 -kilpailun voittaja on Jaana Ritola-Pyykkö K-Citymarket Malmilta

Kaupan alan vuoden 2021 työpaikkaohjaajaksi on valittu Jaana Ritola-Pyykkö, joka työskentelee Helsingissä K-Citymarket Malmin vapaa-ajan ja pukeutumisen osastopäällikkönä. Nyt jo seitsemättä kertaa Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen järjestämässä kilpailussa haettiin työpaikkaohjaajaa, joka on ohjannut kaupan ja liiketoiminnan alojen opiskelijoita kannustavasti, opiskelijalähtöisesti ja ammatillisen koulutuksen käytännöt tuntien.

– Saimme tänä vuonna ehdokkaita kilpailuun useista erilaisista kaupan alan yrityksistä eri puolilta Suomea. On ilo huomata, että oppilaitokset haluavat antaa tunnustusta hyvästä ohjaustyöstä työpaikkaohjaajille, kommentoi Tomi Rytkönen, joka toimii Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen verkostopäällikkönä.

Valintaperusteluiden mukaan Jaanalla on empaattinen ja opiskelijalähtöinen ote ohjaukseen. Hän tuntee hyvin koulutuksen vaatimukset ja suunnittelee onnistuneesti opiskelijoiden perehdyttämisen ja työtehtävät näihin liittyen. Hän suunnittelee osaamisen näytöt opiskelijan edistymisen mukaan, antaa palautetta ja toteuttaa arvioinnit laadukkaasti. Jaanan vahvuudeksi katsottiin erityisesti tulevaisuuden tarpeiden ennakointiin panostamisen, sillä hän haluaa kasvattaa opiskelijoista kaupan alan tulevia työntekijöitä.

– Kaupan alan vuoden työpaikkaohjaajan palkinto oli minulle suuri kunnia ja hienoa että tällainen palkinto jaetaan joka vuosi. Tämä palkinto on hieno tunnustus työpaikkaohjaajille tärkeän työn tekemisestä. Työpaikkaohjaajan työ on todella tärkeää uusien motivoituneiden nuorten saamiseksi kaupan alalle työhön. Mielestäni on erittäin tärkeää, että opiskelijalle jää hyvä mieli kaupan alasta työpaikkana sekä siitä, miten monipuolisia työtehtäviä kaupan ala tarjoaa, Jaana Ritola-Pyykkö kommentoi voittoaan iloisena.

Kaupan koulutuksen kehittämiskeskuksen verkostopäällikkö Tomi Rytkönen luovuttaa Kaupan alan vuoden työpaikkaohjaaja 2021 Jaana Ritola-Pyykölle kunniakirjat.


Palkittavalle myönnetään 1000 euron apuraha

Jaana palkitaan ansioituneesta työstään työpaikkaohjaajana 1000 euron apurahalla, jonka myöntää Helsingin Kauppiaitten Yhdistys ry. Hän on työskennellyt kaupan alalla jo yli 40 vuotta ja onkin ehtinyt vuosien aikana ohjaamaan lukuisia opiskelijoita K-kaupoissa. Ehdotuksen Jaanan palkitsemisesta lähetti Perho Liiketalousopisto, joka tekee yhteistyötä K-Citymarket Malmin kanssa harjoitteluiden osalta.

– Perhon lähettämissä perusteluissa oli pyydetty kommentteja niin opettajilta, työpaikan kollegoilta kuin Jaanan ohjaamilta merkonomiopiskelijoilta. Yksi Jaanan ohjaamista opiskelijoista oli kuvannut itse jopa videon, jossa hän kehui Jaanaa työpaikkaohjaajana. Nämä kaikkien kommentit ovat osoitus siitä, että valinta osui loistavasti työtään tekevälle työpaikkaohjaajalle, kommentoi Tomi Rytkönen.

Myös Jaana itse arvostaa ja hehkuttaa työn kautta syntyneitä verkostoja. Hän on kokenut työpaikkaohjaajana toimimisen erittäin mielekkäänä tehtävänä.

– Olen itse saanut tältä alalta tosi paljon ihania asiakkaita, työkavereita ja yhteistyökumppaneita, jokainen päivä on erilainen ja tehtävät ovat monipuoliset. On todella kiva osallistua opiskelijoiden opetukseen ja ohjaukseen, on mukava nähdä heidän kehittyvän, oppivan ja oivaltavan uusia asioita työelämästä. Työpaikkaohjaajana kannattaa suhtautua opiskelijoihin kannustavasti, innostavasti ja antaa oppimisen myötä uusia haasteita opiskelijalle, Jaana toteaa.

Vuosittaista kilpailua järjestävä Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus toimii valtakunnallisena verkostona, jonka tehtävänä on kehittää kaupan alan koulutusta ja yhteistyötä oppilaitosten ja yritysten välillä. Verkosto koostuu Mercurian, Perho Liiketalousopiston, Savon ammattiopiston, Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Kaupan liiton, K-kauppiasliiton sekä HOK-Elannon edustajista. Mercuria vastaa Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskuksen toiminnan koordinoinnista.

Lisätiedot:
Tomi Rytkönen
Verkostopäällikkö, Kaupan Koulutuksen Kehittämiskeskus
040 574 0368 / tomi.rytkonen@mercuria.fi  
Lisätietoa kilpailusta: https://www.mercuria.fi/kaupanalanohjaaja/